Hoe komen PFAS in je bloed?

Deze pagina bevat affiliate links, waarbij wij een commissie krijgen wanneer je iets aankoopt via onze links, zonder meerkost voor jou.

Last updated: januari 30, 2025

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die wijdverspreid zijn in het milieu en in veel alledaagse producten worden gebruikt. Deze stoffen kunnen via verschillende wegen in je bloed terechtkomen.

Voeding en drinkwater

PFAS kunnen in je bloed komen via voedsel en water. Ze worden vaak aangetroffen in vis, vlees, eieren en zuivelproducten die zijn blootgesteld aan vervuild water of bodems. Ook drinkwater kan besmet zijn met PFAS als de waterbronnen in de buurt van industrieën of afvalstortplaatsen liggen.

Voedselverpakkingen en keukengerei

Sommige voedselverpakkingen, zoals vetbestendig papier, fastfoodverpakkingen en pizzadozen, bevatten PFAS om lekkage te voorkomen. Wanneer voedsel in aanraking komt met deze materialen, kunnen kleine hoeveelheden PFAS in het eten terechtkomen en zo worden opgenomen in je lichaam. Daarnaast kunnen PFAS vrijkomen uit antiaanbaklagen van pannen als deze beschadigd zijn. Maar ook andere keukenmachines zoals een rijstkoker of een tosti ijzer.

Lucht en stof

PFAS kunnen zich verspreiden via de lucht en zich ophopen in stof binnenshuis, vooral in woningen met tapijten, meubels of kleding die behandeld zijn met water- en vuilafstotende coatings. Door inademing of inslikken van stof kunnen deze stoffen je bloedbaan bereiken.

Cosmetica en verzorgingsproducten

Sommige cosmetische producten, zoals waterproof mascara, foundations en bepaalde crèmes, bevatten PFAS om ze langer houdbaar en waterafstotend te maken. Deze stoffen kunnen via de huid worden opgenomen of via de mond worden ingeslikt.

Beroepsmatige blootstelling

Mensen die in fabrieken werken waar PFAS worden geproduceerd of gebruikt, zoals in de textiel-, chemische of metaalindustrie, kunnen hogere niveaus van deze stoffen in hun bloed hebben door directe blootstelling via de huid of inademing.

Eenmaal in je lichaam kunnen PFAS zich ophopen, omdat ze nauwelijks worden afgebroken of uitgescheiden. Dit kan op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom wordt wereldwijd steeds meer onderzoek gedaan naar de risico’s en naar manieren om blootstelling te verminderen.

Plaats een reactie