Braadpannen zonder PFAS/Teflon

Deze pagina bevat affiliate links, waarbij wij een commissie krijgen wanneer je iets aankoopt via onze links, zonder meerkost voor jou.

In de hedendaagse keuken is koken meer dan alleen het bereiden van voedsel; het is een statement van gezondheid en milieuverantwoordelijkheid. Recentelijk is de aandacht sterk gericht op de veiligheid van keukengerei, met een bijzondere focus op de aanwezigheid van PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) en Teflon. Deze chemische verbindingen, bekend om hun non-stick eigenschappen in pannen en andere kookgerei, zijn onderwerp van discussie geworden vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s. Onderzoek wijst op de mogelijkheid dat PFAS, bij blootstelling onder hoge temperaturen, schadelijke stoffen kan afgeven die de menselijke gezondheid kunnen beïnvloeden.

Deze groeiende zorg heeft geleid tot een herbeoordeling van wat we in onze keukens gebruiken. Met een groeiend bewustzijn over hoe de keuzes van keukengerei onze gezondheid en het milieu beïnvloeden, wordt het kiezen van veilige en gezonde kookopties steeds belangrijker. Dit artikel duikt in de wereld van PFAS/Teflon-vrije braadpannen, onderzoekt de risico’s en voordelen, en biedt handvatten voor de consument om geïnformeerde beslissingen te nemen. Door te kiezen voor veiligere alternatieven, kunnen we niet alleen onze eigen gezondheid beschermen, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.

Waarom kiezen voor braadpannen zonder PFAS?

Het kiezen van braadpannen zonder PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is een belangrijke overweging voor iedereen die waarde hecht aan zowel gezondheid als milieu. PFAS, een groep van chemische verbindingen die vaak wordt gebruikt in de productie van non-stick kookgerei zoals Teflon-pannen, is in verband gebracht met verschillende gezondheids- en milieuproblemen.

Gezondheidsrisico’s

 • Blootstelling aan Toxische Chemicaliën: Bij verhitting kunnen PFAS-houdende braadpannen mogelijk schadelijke chemicaliën afgeven. Deze chemicaliën kunnen zich ophopen in het menselijk lichaam en zijn gekoppeld aan diverse gezondheidsproblemen, zoals verhoogde cholesterolwaarden, verstoring van het immuunsysteem, en mogelijk een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker.
 • Langetermijneffecten: PFAS-verbindingen zijn extreem persistent in het milieu en het menselijk lichaam, wat betekent dat ze niet gemakkelijk afbreken. Deze ‘forever chemicals’ kunnen dus jarenlang gezondheidseffecten hebben.

Milieu-impact

 • Persistentie in het Milieu: PFAS-chemicaliën breken niet natuurlijk af in het milieu. Dit leidt tot accumulatie in water, grond en lucht, wat schadelijk kan zijn voor flora en fauna.
 • Problemen bij Afvalverwerking: Het weggooien van PFAS-houdend kookgerei draagt bij aan milieuverontreiniging omdat deze chemicaliën in de afvalstroom terechtkomen en kunnen lekken naar de omgeving.

Voordelen van PFAS-vrije Braadpannen

 • Gezondheidsbescherming: Door te kiezen voor PFAS-vrije braadpannen, verminderen consumenten hun blootstelling aan potentieel schadelijke chemicaliën.
 • Beter voor het Milieu: PFAS-vrije braadpannen zijn een duurzamere keuze, omdat ze bijdragen aan minder chemische vervuiling in het milieu.
 • Verbeterde Kookervaring: Veel PFAS-vrije alternatieven, zoals gietijzer of keramische pannen, bieden uitstekende warmteverdeling en duurzaamheid, wat kan leiden tot een betere kookervaring en smaak van het eten.

In de bewustwording van de potentiële risico’s verbonden aan PFAS en de voordelen van PFAS-vrije opties, is het duidelijk dat de keuze voor dergelijke braadpannen een stap vooruit is naar een gezondere en milieuvriendelijkere manier van koken. Het is een investering in zowel persoonlijke gezondheid als in de toekomst van onze planeet.

Waarop moet je letten bij PFAS-vrije braadpannen?

Bij het kiezen van PFAS-vrije braadpannen zijn er verschillende factoren waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat u een kwaliteitsproduct kiest dat aan uw kookbehoeften voldoet. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

1. Materiaalkeuze

 • Keramisch: Keramische pannen zijn populair als PFAS-vrij alternatief. Ze zijn non-stick en hittebestendig, maar kunnen gevoelig zijn voor krassen en slijtage.
 • Gietijzer: Gietijzeren pannen zijn duurzaam en verbeteren zelfs met de tijd. Ze vereisen echter regelmatig onderhoud en kunnen zwaar zijn.
 • Roestvrij staal: Roestvrijstalen pannen zijn robuust en veelzijdig, maar ze hebben geen natuurlijke non-stick eigenschappen, wat een aanpassing in kooktechniek kan vereisen.
 • Geëmailleerd gietijzer: Combineert de duurzaamheid van gietijzer met een gladder, non-stick oppervlak, maar kan duur zijn.

2. Warmtegeleiding en -behoud

 • Zoek naar pannen die warmte gelijkmatig verdelen en behouden. Gietijzer en sommige hoogwaardige keramische en roestvrijstalen pannen zijn hier goed in.

3. Duurzaamheid en Levensduur

 • Kies pannen die bekend staan om hun duurzaamheid. Gietijzer en roestvrij staal hebben doorgaans een langere levensduur dan keramiek.

4. Gemak van Onderhoud

 • Overweeg hoe gemakkelijk de pan te reinigen is. Sommige materialen, zoals gietijzer, vereisen speciale zorg, terwijl anderen vaatwasmachinebestendig kunnen zijn.

5. Compatibiliteit met Kookoppervlakken

 • Zorg ervoor dat de pan compatibel is met uw kookoppervlak. Niet alle pannen werken bijvoorbeeld goed op inductiekookplaten.

6. Gewicht en Handzaamheid

 • Houd rekening met het gewicht van de pan. Zwaardere pannen, zoals gietijzer, kunnen moeilijk te hanteren zijn, maar bieden een stabiele kookervaring.

7. Milieuvriendelijkheid en Gezondheidsaspecten

 • Overweeg pannen van merken die zich inzetten voor milieuvriendelijke productiepraktijken en die duidelijk aangeven dat hun producten PFAS-vrij zijn.

8. Prijs versus Kwaliteit

 • Hoewel hogere kosten vaak samengaan met hogere kwaliteit, zijn er ook betaalbare opties die goed presteren. Bepaal uw budget en zoek naar de beste waarde binnen die prijsklasse.

Door deze factoren in overweging te nemen, kunt u een PFAS-vrije braadpan kiezen die niet alleen veilig is voor uw gezondheid en het milieu, maar ook voldoet aan uw kookbehoeften en stijl.

Dit zijn de beste braadpannen zonder PFAS/Teflon

Selectiecriteria: Bij het samenstellen van onze lijst van de beste PFAS-vrije braadpannen, hebben we ons gericht op gezondheid, veiligheid, duurzaamheid en kookprestaties. We hebben pannen geselecteerd die vrij zijn van schadelijke chemicaliën, gemaakt van hoogwaardige materialen en ontworpen om gelijkmatige warmte te bieden. Bovendien hebben we rekening gehouden met gebruikersgemak en prijs-kwaliteitverhouding. Deze zorgvuldig samengestelde selectie biedt u de beste opties die veilig, efficiënt en duurzaam zijn, en past bij diverse kookstijlen en budgetten.

Onze keuze: Fontignac Main Libres

Deze braadpannen kunnen al snel een hele hap uit jouw budget nemen. De Fontignac die we konden testen moet niet onder doen voor de duurdere braadpannen. Daarom vinden we deze op gebied van prijs/kwaliteit absoluut dé aanrader. Veel (gezond) kookplezier!

1. Fontignac Main Libres Gietijzeren braadpan

Een unieke eigenschap van de Fontignac braadpan is het exclusieve bevochtigingssysteem. Het ‘fleur de lys’-patroon onderaan het deksel zorgt voor constante bevochtiging van de inhoud, waardoor gerechten sappig en smaakvol blijven tijdens het koken. Dit innovatieve ontwerp is ideaal voor lange kookprocessen, waardoor de ingrediënten hun voedingswaarde en volle smaak behouden.

Gebruiksgemak en Onderhoud De geëmailleerde gietijzeren constructie van de pan zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en maakt het onderhoud eenvoudig. Deze pan is geschikt voor alle kookplaten, inclusief inductie, en kan zelfs in de oven gebruikt worden. Het ontwerp van het deksel, dat gemakkelijk in de greep past, maakt handenvrij koken mogelijk – een echte toevoeging voor multitaskende chefs.

Kwaliteit en Betaalbaarheid Als dochteronderneming van het gerenommeerde Staub, brengt Fontignac kwaliteit en betaalbaarheid samen in deze prachtige braadpan. Hoewel deze pan in een lagere prijsklasse valt dan de Staub braadpannen, doet deze kwalitatief zeker niet onder. Het biedt een uitstekende waarde voor iedereen die op zoek is naar duurzaamheid en functionaliteit in hun keukengerei, zonder in te leveren op kwaliteit.

De Fontignac Main Libres braadpan is een uitstekende keuze voor wie waarde hecht aan zowel functionaliteit als stijl in de keuken. De combinatie van innovatief design, gebruiksgemak en betaalbaarheid maakt deze pan een uitmuntende toevoeging aan elk kookarsenaal.

2. Le Creuset Signature Braadpan (meerdere maten en kleuren beschikbaar)

De Le Creuset Signature Braadpan is een ware triomf in de wereld van kookgerei. Bekend om zijn kwaliteit en duurzaamheid sinds 1925, biedt deze pan een ongeëvenaarde combinatie van traditionele ambacht en moderne functionaliteit. De kersenrode kleur voegt een vleugje elegantie toe aan elke keuken, terwijl de robuuste constructie ervoor zorgt dat deze pan generaties lang meegaat.

Een Meesterwerk in Warmteverdeling Een van de meest indrukwekkende kenmerken van de Le Creuset Signature Braadpan is de gelijkmatige warmteverdeling. Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven, zorgt deze pan ervoor dat gerechten gelijkmatig koken. Voedingsstoffen en smaken blijven behouden, wat resulteert in consistent heerlijke maaltijden.

Ontworpen voor Comfort en Gemak Het gebruiksgemak van deze braadpan is ongeëvenaard. De gietijzeren handgrepen zijn ontworpen voor een veilige grip, terwijl de roestvrijstalen knop op het deksel de pan ovenbestendig maakt. Na het koken is de schoonmaak verrassend eenvoudig dankzij de geëmailleerde binnenkant. De pan is zowel vaatwasser- als magnetronbestendig, wat bijdraagt aan het algehele gebruiksgemak.

Levenslange Kwaliteitsgarantie Le Creuset’s levenslange fabrieksgarantie spreekt boekdelen over hun vertrouwen in de kwaliteit van deze braadpan. Deze garantie onderstreept de duurzaamheid en de lange levensduur van het product, waardoor het een waardevolle investering is voor zowel de huidige generatie als toekomstige kookliefhebbers.

3. MOA Gietijzeren Braadpan C29B

De MOA Gietijzeren Braadpan C29B is een uitmuntende keuze voor kookliefhebbers en biedt een perfecte balans tussen traditie en moderne technologie. Beschikbaar in twee maten – 26 cm en 30 cm – past deze pan perfect in elke keuken, groot of klein. Met zijn elegante zwarte design en duurzame constructie vormt de MOA braadpan een stijlvolle en praktische toevoeging aan elk kookarsenaal.

Superieure Warmteverdeling en -behoud De MOA C29B onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke warmteverdeling en -behoud. Het gietijzeren materiaal zorgt voor een gelijkmatige warmteverspreiding, wat essentieel is voor het langzaam garen van gerechten. Beschikbaar in zowel 26 cm als 30 cm, biedt deze pan veelzijdigheid voor verschillende soorten maaltijden, van intieme etentjes tot grotere gezinsmaaltijden.

Veelzijdig en Gebruiksvriendelijk Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven, waardoor hij een uitstekende keuze is voor diverse keukens. De emaille anti-aanbaklaag verzekert een gemakkelijke reiniging en onderhoud, terwijl de vaatwasserbestendigheid extra gemak biedt. De MOA C29B is niet alleen veelzijdig in gebruik, maar ook in omvang, dankzij de keuze tussen de 26 cm en 30 cm modellen.

Duurzaamheid en Betrouwbaarheid MOA’s toewijding aan kwaliteit is duidelijk in de C29B braadpan, met een garantie van 2 jaar die hun vertrouwen in het product benadrukt. Het gewicht van de pan getuigt van het solide gietijzeren materiaal, wat duurzaamheid en een lange levensduur garandeert. Deze pan is ontworpen om bestand te zijn tegen dagelijks gebruik en is een waardevolle investering voor elke keuken.

Kortom, de MOA Gietijzeren Braadpan C29B, beschikbaar in zowel 26 cm als 30 cm, is een ideale keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige, stijlvolle en duurzame kookoplossing. Het is een pan die zal uitblinken, ongeacht de culinaire uitdaging.

4. Staub Cocotte Gietijzeren Braadpan

De Staub Cocotte gietijzeren braadpan is een essentieel keukengerei voor liefhebbers van langzaam garen en stoven. Deze pan, bekend om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid, is een perfecte combinatie van stijl en praktische bruikbaarheid. Verkrijgbaar in diverse trendy kleuren, waaronder een opvallend rood, biedt de Staub Cocotte een stijlvolle uitstraling die op elke eettafel de aandacht trekt.

Innovatieve Picots-technologie Wat de Staub Cocotte uniek maakt, is de toepassing van de picots-technologie. Deze ‘spikes’ aan de onderkant van het deksel zorgen ervoor dat condensatie gelijkmatig over het gerecht wordt verdeeld, waardoor de aroma’s en smaken optimaal behouden blijven. Deze methode garandeert dat elk gerecht sappig en smaakvol blijft, wat de Cocotte ideaal maakt voor langzaam garen en stoven.

Duurzaamheid en Onderhoud De matzwarte emaille afwerking aan de binnenkant van de pan is niet alleen stijlvol maar ook functioneel. Het biedt een uitstekende weerstand tegen krassen en maakt het schoonmaken eenvoudig. Met een inhoud van 6,7 liter en een diameter van 28 cm is de Staub Cocotte ruim genoeg voor maaltijden voor het hele gezin. Het gietijzeren materiaal zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en is geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder inductie.

Levenslange Garantie en Veelzijdigheid Staub biedt een levenslange garantie op de Cocotte, wat getuigt van hun vertrouwen in de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Deze braadpan is meer dan alleen een kookgerei; het is een investering in uw culinaire toekomst. Verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, past de Staub Cocotte zich gemakkelijk aan elke keukenstijl en kookbehoefte aan.

De Staub Cocotte gietijzeren braadpan is dus een ideale keuze voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. Of het nu gaat om stoven, smoren of langzaam garen, deze braadpan is ontworpen om aan al uw kookwensen te voldoen, terwijl het een stijlvolle toevoeging aan uw keukencollectie is.

Regelmatig Onderhoud voor Gietijzeren Braadpannen

Het regelmatig onderhouden van een gietijzeren braadpan is essentieel voor het behoud van de kwaliteit en functionaliteit. Hier zijn enkele sleutelstappen voor het onderhoud van uw gietijzeren braadpannen:

Na Elk Gebruik Reinigen

 1. Laat de Pan Afkoelen: Wacht tot de pan volledig is afgekoeld voordat u begint met schoonmaken. Een plotselinge verandering in temperatuur kan het gietijzer beschadigen.
 2. Handwas: Hoewel sommige braadpannen vaatwasserbestendig zijn, is het aan te raden gietijzer met de hand te wassen. Gebruik warm water en een zachte spons of borstel. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen of staalwol.
 3. Hardnekkige Vlekken: Week de pan in warm water en gebruik een mengsel van water en bakpoeder voor het zachtjes schrobben van vlekken.

Regelmatige Inbranding

 1. Inoliën: Breng na elk gebruik een dunne laag plantaardige olie aan op de binnen- en buitenkant van de pan, na het reinigen en drogen. Dit helpt bij het onderhouden van de natuurlijke anti-aanbaklaag en voorkomt roest.
 2. Opnieuw Inbranden: Als de pan beschadigd is of tekenen van roest vertoont, is het aan te raden de pan opnieuw in te branden. Reinig de pan, droog deze grondig, smeer in met olie en verhit de pan in de oven om de beschermende laag te herstellen.

Opslag

 1. Droog Bewaren: Zorg ervoor dat de pan volledig droog is voordat u deze opbergt.
 2. Bescherming Tussen Deksel en Pan: Gebruik keukenpapier tussen de pan en het deksel om vocht te absorberen en krassen te voorkomen.
 3. Voorkom Stapelen: Gebruik beschermers als u meerdere pannen op elkaar stapelt om schade aan het oppervlak te voorkomen.

Periodieke Controle

 1. Controle op Beschadigingen: Inspecteer de pan regelmatig op krassen, deuken of roest.
 2. Handvatten en Knoppen: Controleer of deze stevig vastzitten en draai ze indien nodig aan.

Door deze onderhoudspraktijken regelmatig toe te passen, zorgt u voor een langere levensduur en betere prestaties van uw gietijzeren braadpannen.

Plaats een reactie