Tips om Zelf Blootstelling aan PFAS te Verminderen

Deze pagina bevat affiliate links, waarbij wij een commissie krijgen wanneer je iets aankoopt via onze links, zonder meerkost voor jou.

Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn een groep van meer dan 4.700 synthetische chemicaliën die veel gebruikt worden in alledaagse producten, van anti-aanbakpannen tot waterafstotende kleding en cosmetica. Vanwege hun persistentie in het milieu en de mogelijke gezondheidsrisico’s, is het verstandig om blootstelling aan deze stoffen te minimaliseren. Hier zijn enkele praktische tips om dat te doen:

Algemene Tips Voeding

 1. Varieer in Voeding: Een gevarieerd dieet helpt om de potentiële inname van PFAS te spreiden, die aanwezig kunnen zijn in verschillende voedselbronnen.
 2. Plantaardige en Verse Producten: Kies voor plantaardige en onbewerkte voedingsmiddelen. PFAS worden vaak aangetroffen in verwerkte voedingsmiddelen door verpakkingen en in de voedselproductie.
 3. Spoel Groenten en Fruit: Gebruik lauwwarm water om residuen op groenten en fruit te verminderen.
 4. Veilig Keukengerei: Gebruik keukengerei gemaakt van veilige materialen zoals roestvrij staal, gietijzer, keramiek of emaille. Vermijd het gebruik van beschadigde anti-aanbakpannen, aangezien deze PFAS kunnen afgeven.
 5. Recycleer Beschadigde Pannen: Breng oude of beschadigde anti-aanbakpannen naar een recyclagepark om te voorkomen dat PFAS in het milieu terechtkomen.
 6. Gebruik Leidingwater: Kies voor leidingwater in plaats van grondwater voor drinken en koken, aangezien grondwater vervuild kan zijn met PFAS.

Zwangerschap en Moedermelk

 • Voorzorgsmaatregelen: Het is essentieel om tijdens de zwangerschap extra voorzichtig te zijn met producten die PFAS kunnen bevatten.
 • Borstvoeding: Hoewel moedermelk sporen van PFAS kan bevatten, wegen de voordelen van borstvoeding op tegen de potentiële risico’s.

Ademhaling

 • Vermijd PFOS/PFOA: Gebruik producten die vrij zijn van PFOS/PFOA, vooral in waterafstotende sprays en andere producten die in de lucht kunnen komen.
 • Regelmatige Ventilatie: Ventileer uw huis om de luchtkwaliteit te verbeteren en de concentratie van eventuele PFAS in de binnenlucht te verminderen. Dit is vooral belangrijk bij nieuwe meubels of tapijten die PFAS kunnen bevatten.
 • Huis Schoonmaken: Regelmatig schoonmaken vermindert stofdeeltjes in huis, die PFAS kunnen bevatten.

Huidcontact

 • Controleer Productlabels: Wees voorzichtig met cosmetica en verzorgingsproducten. Vermijd producten met ingrediënten zoals “PFC-“, “PFTE”, “Fluor” en “Perfluoro”.
 • Veiligheid in de Tuin: Draag handschoenen bij tuinieren en bij het gebruik van smeermiddelen of afdichtingsproducten die PFAS kunnen bevatten.
 • Handhygiëne: Was uw handen grondig na blootstelling aan mogelijke PFAS-bronnen, zoals na het werken in de tuin.

Beroepsmatige Blootstelling

 • Als u in uw beroep of hobby blootgesteld wordt aan chemische stoffen, neem dan extra voorzorgsmaatregelen zoals het spoelen van de huid en het omkleden buiten leefruimtes.

Aanvullende Tips

 • Controleer Waterkwaliteit: Als u putwater gebruikt, laat het dan testen op PFAS.
 • Vermijd Fastfood Verpakkingen: Veel fastfoodverpakkingen bevatten PFAS. Kies voor alternatieven of eet thuis met zelfbereide maaltijden.
 • Wees Voorzichtig met Textielproducten: Sommige waterafstotende kleding, tapijten en meubelstoffen kunnen PFAS bevatten. Kies voor PFAS-vrije opties waar mogelijk.
 • Onderzoek en Bewustzijn: Blijf op de hoogte van het laatste onderzoek over PFAS en deel deze informatie met anderen.

Het verminderen van blootstelling aan PFAS vereist een gecombineerde aanpak van bewustwording en actie. Door zorgvuldig te kiezen wat we eten, hoe we ons huis schoonmaken en welke producten we gebruiken, kunnen we de blootstelling aan deze schadelijke chemicaliën beperken. Het is ook belangrijk om bewust te zijn van de omgevingsfactoren, zoals de kwaliteit van het drinkwater en de lucht in uw huis.

Bewust Consumentengedrag

 • Informeer Uzelf: Leer over de producten die u koopt en hun ingrediënten. Veel bedrijven vermelden nu of hun producten PFAS-vrij zijn.
 • Duurzame Producten: Kies voor duurzame en milieuvriendelijke producten die minder geneigd zijn schadelijke chemicaliën te bevatten.

Gemeenschapsactie en Beleidsverandering

 • Lokale Initiatieven: Ondersteun lokale inspanningen om PFAS-vervuiling aan te pakken en moedig lokale overheden aan om PFAS-vrije producten en praktijken te promoten.
 • Beleidsbeïnvloeding: Betrokkenheid bij beleidsontwikkeling en regelgeving kan helpen om op grotere schaal veranderingen te bewerkstelligen, wat leidt tot strengere regels voor het gebruik van PFAS.

Tot Slot

Het verminderen van blootstelling aan PFAS is niet alleen een individuele verantwoordelijkheid, maar ook een maatschappelijke uitdaging. Door bewust te kiezen en te handelen, kunnen we samen werken aan een gezondere toekomst, vrij van de risico’s die deze persistente chemicaliën met zich meebrengen.

Plaats een reactie