Bakpapier zonder PFAS

Deze pagina bevat affiliate links, waarbij wij een commissie krijgen wanneer je iets aankoopt via onze links, zonder meerkost voor jou.

Laten we het hebben over iets alledaags maar essentieel in onze keukens: bakpapier. Wie had gedacht dat dit onopvallende keukenhulpje onderwerp van discussie zou worden? Nou, het is zover, en de reden? PFAS – die lastige chemicaliën die je waarschijnlijk kent van anti-aanbakpannen. Ze zitten ook in veel bakpapier, en dat is niet geweldig voor onze gezondheid. In een wereld die steeds meer waarde hecht aan gezond en duurzaam leven, kijken we nu kritisch naar dit keukenitem. Dit artikel duikt in het alternatief: bakpapier zonder PFAS. We gaan het hebben over waarom traditioneel bakpapier niet ideaal is, wat PFAS precies zijn, en hoe je een gezondere, milieuvriendelijkere keuze kunt maken. Dus, als je net zo bezorgd bent over wat er in je eten komt als in je eten, blijf dan lezen!

Wat zijn de de gevaren van PFAS in bakpapier?

PFAS, een afkorting voor per- en polyfluoralkylstoffen, zijn een groep chemicaliën die in veel consumentenproducten worden gebruikt vanwege hun water-, vet- en hittebestendige eigenschappen. Helaas, terwijl ze handig zijn in producten zoals bakpapier, brengen ze ook een aanzienlijk gezondheidsrisico met zich mee.

Een van de grootste zorgen is de persistentie van PFAS in het milieu en in ons lichaam. Deze chemicaliën worden “forever chemicals” genoemd omdat ze niet afbreken in het milieu en zich ophopen in ons lichaam over tijd. Dit accumulatieproces kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen.

Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan PFAS kan leiden tot verschillende gezondheidskwesties, waaronder:

 1. Verhoogd Cholesterolgehalte: Studies hebben een verband gevonden tussen PFAS-blootstelling en verhoogde niveaus van cholesterol, een belangrijke risicofactor voor hartziekten.
 2. Effecten op het Immuunsysteem: PFAS kunnen het immuunsysteem verzwakken, wat leidt tot verminderde weerstand tegen infecties en verminderde reactie op vaccins.
 3. Kanker: Bepaalde PFAS, zoals PFOA, zijn door wetenschappelijke studies in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker, zoals nier- en testikelkanker.
 4. Effecten op de Voortplanting en Ontwikkeling: PFAS kunnen de voortplanting beïnvloeden, wat leidt tot problemen zoals verminderde vruchtbaarheid, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, en mogelijke ontwikkelingsproblemen bij kinderen.
 5. Hormoonverstoring: Deze stoffen kunnen hormoonniveaus beïnvloeden en verstoren, wat gevolgen kan hebben voor verschillende lichaamsfuncties.

Het probleem met bakpapier is dat bij verhitting PFAS potentieel in het voedsel kan migreren. Hoewel de hoeveelheid die migreert misschien klein is, kan de regelmatige blootstelling door de jaren heen een zorgwekkende opeenstapeling veroorzaken. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van deze risico’s en te overwegen om over te stappen op PFAS-vrij bakpapier als een veiliger alternatief.

Welke PFAS-vrije alternatieven zijn er voor bakpapier?

Nu we ons bewust zijn van de risico’s van PFAS in traditioneel bakpapier, is het tijd om te kijken naar de veiligere alternatieven. Gelukkig zijn er meerdere PFAS-vrije opties beschikbaar die zowel milieuvriendelijk als gezond zijn.

 1. Siliconen Bakmatten: Een populaire keuze zijn herbruikbare siliconen bakmatten. Deze matten zijn niet alleen vrij van PFAS, maar ook duurzaam en veelzijdig. Ze kunnen keer op keer worden gebruikt en zijn geschikt voor een verscheidenheid aan bak- en kooktoepassingen.
 2. PFAS-vrij Bakpapier: Zoek naar bakpapier dat specifiek is gelabeld als PFAS-vrij en ongebleekt. Dit papier wordt vaak gemaakt van natuurlijke, onbewerkte materialen en is een veiligere keuze voor zowel jou als het milieu.

Onze favoriete bakpapieren & bakmatten zonder PFAS

Voor in de oven

1. If You Care Bakpapier Rol

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,20)
amazon.nl (€14,99)
Laatste update:: juni 17, 2024 - 6:02 am

If You Care bakpapier onderscheidt zich door duurzaamheid en composteerbaarheid. Gemaakt van ongebleekt, chloorvrij en gifvrij papier, is het voorzien van een natuurlijke siliconenlaag voor gebruiksgemak. Tijdens de productie worden geen giftige stoffen ingezet. Dit PFAS-vrije bakpapier, beschikbaar in een rol van 20 meter of 24 losse vellen, kan veilig bij het GFT-afval worden weggegooid.

If You Care, opgericht in 1990, is pionier in milieuvriendelijke producten zoals de eerste ongebleekte koffiefilters in Noord-Amerika en 100% gerecyclede aluminiumfolie. Ze staan bekend om hun jaarlijkse lancering van innovatieve, duurzame producten, waaronder CO2-neutrale Firelighters en herbruikbare huishoudelijke items. Het bedrijf legt een sterke nadruk op het verminderen van afval door gebruik te maken van gerecyclede en recyclebare verpakkingen, wat bijdraagt aan hun positieve milieu-impact.

2. Krumble Siliconen bakmat

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,71)
amazon.nl (€12,71)
Laatste update:: juni 17, 2024 - 6:02 am

Deze siliconen bakmat is een uitstekende keuze voor zowel bak- als kookenthousiastelingen, met nadruk op gezondheid en milieuvriendelijkheid. De mat is bestand tegen temperaturen tot 250 graden Celsius, wat hem ideaal maakt voor gebruik in ovens, magnetrons en grills. Met een formaat van 30 x 40 cm past hij in elke standaardoven, waardoor het gedoe van bakpapier op maat knippen en weggooien verleden tijd is.

Een van de grootste voordelen is de herbruikbaarheid. De mat kan eenvoudig in de vaatwasser worden gereinigd, wat niet alleen het huishoudelijk werk vereenvoudigt, maar ook bijdraagt aan het verminderen van keukenafval. Dit maakt de mat een eco-vriendelijke keuze voor milieubewuste consumenten.

Een belangrijk gezondheidsvoordeel is dat de mat BPA-vrij is. Hij is gemaakt van niet-toxische siliconen, wat zorgt voor een veilige kookervaring zonder blootstelling aan schadelijke chemicaliën. Deze combinatie van gebruiksgemak, duurzaamheid en veiligheid maakt de siliconen bakmat een must-have in elke moderne keuken.

Voor in de Airfryer

Let op: We hebben het hier vooral over het merk en de productlijn. Het is belangrijk om zelf de juiste maat te bestellen. Voor het gemak hebben we overal voor de XXL-versies gekozen (omdat we zelf grote eters zijn), maar controleer dus vooraf of deze in jouw airfryer passen.

1. Noswo Airfryer Siliconen Bakje – Set van 4 Inclusief Wanten

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,99)
amazon.nl (€39,00)
Laatste update:: juni 17, 2024 - 6:02 am

Ontdek het gemak en de efficiëntie van de Noswo airfryer bakjes en matjes, een must-have voor elke airfryer-gebruiker die genoeg heeft van het eindeloze schoonmaken. Deze innovatieve accessoires, vervaardigd uit 100% voedselveilig en BPA-vrij siliconen, zijn ontworpen om je kookervaring aanzienlijk te vereenvoudigen. Met hun gezonde antiaanbaklaag en herbruikbaarheid zijn ze een duurzaam en kosteneffectief alternatief voor wegwerpbakjes.

Deze veelzijdige set, geschikt voor alle XL en XXL airfryer-modellen, bestaat uit twee siliconen mandjes, twee siliconen matjes en een paar handige airfryerwanten. De unieke aflopende bodem in de ontwerpen scheidt effectief olie en vocht van je eten, wat bijdraagt aan gezonder koken. Bovendien zijn de bakjes en matjes vaatwasserbestendig, wat de schoonmaak een fluitje van een cent maakt.

De Noswo set is niet alleen een geweldige toevoeging aan je keukengereedschap voor het bereiden van smakelijke maaltijden, maar helpt ook de levensduur van je airfryer te verlengen. Wacht dus niet langer en ervaar zelf het gemak van deze revolutionaire airfryer-accessoires. Ze zijn ontworpen om je kookroutine te transformeren, waardoor je meer tijd hebt om te genieten van je culinaire creaties!

2. VAIVE Siliconen Bakje

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,95)
Laatste update:: juni 17, 2024 - 6:02 am

Wat maakt deze bakjes zo bijzonder? Ze zijn vervaardigd uit voedselveilig, BPA-vrij siliconen, waardoor ze niet alleen veilig zijn voor jou en je gezin, maar ook het milieu ontzien door hun herbruikbaarheid. De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat etensresten niet blijven plakken, wat het schoonmaken tot een fluitje van een cent maakt. Bovendien zijn ze hittebestendig tot 230℃ en zijn ze voorzien van handige handvatten voor veilig gebruik.

Het beste deel? Deze bakjes zijn vaatwasserbestendig. Na gebruik kun je ze gewoon in de vaatwasser plaatsen, waardoor je kostbare tijd bespaart en de stress van het schoonmaken vermindert. Deze bakjes zijn een must-have voor iedereen die houdt van de gemakken van een heteluchtfriteuse, maar de rommel haat. Ze bieden een uitstekende balans tussen functionaliteit, gebruiksgemak en duurzaamheid.

3. Vivid Green Airfryer Bakpapier

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatste update:: juni 17, 2024 - 6:02 am

Dit bakpapier is speciaal ontworpen om je airfryer vetvrij en schoon te houden, zonder de smaak van je eten te beïnvloeden. Het papier is voedselveilig, water- en oliebestendig, en dankzij de voedselveilige non-stick laag blijft niets plakken. Met een voordeelverpakking van 100 stuks heb je altijd genoeg in huis.

Het airfryer bakpapier is perfect op maat gemaakt voor de meeste airfryers met een maximale breedte van 20 cm aan de bovenzijde en 16 cm aan de bodem, waardoor de warme lucht optimaal circuleert. Het vangt vet op, waardoor rook door vet op het verwarmingselement wordt voorkomen, en de opstaande randen houden voedsel en apparaat gescheiden.

Dit bakpapier is niet alleen beperkt tot de airfryer; het is multifunctioneel en kan ook worden gebruikt in je oven, magnetron of stomer. Het is zelfs ideaal om te dienen als serveerschaal voor snacks. Gemaakt van ongebleekte plantenvezels met een foodsafe coating, benadrukt Vivid Green airfryer bakpapier de voordelen van voedselveiligheid en milieubewustzijn, terwijl het een veelzijdige oplossing biedt voor je keukenbehoeften.

Belangrijk: Het correcte gebruik van bakpapier in de Airfryer

Bakpapier in je airfryer gebruiken kan een handige manier zijn om schoonmaken te vereenvoudigen en je apparaat te beschermen, maar het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Hier zijn enkele tips voor veilig en effectief gebruik van bakpapier in je airfryer:

 1. Temperatuurgrenzen: Zorg ervoor dat het bakpapier dat je gebruikt bestand is tegen temperaturen tot minimaal 220 graden Celsius.
 2. Vermijd Lege Bak: Plaats het bakpapier nooit in een lege airfryer. Doe dit niet tijdens het voorverwarmen, omdat leeg bakpapier kan rondzweven door de luchtcirculatie, wat potentieel gevaarlijk kan zijn.
 3. Beperk Gebruiksduur: Gebruik bakpapier niet langer dan 20 minuten in de airfryer. Het is aan te raden om het bakpapier te verwisselen bij elk nieuw gerecht om oververhitting te voorkomen.
 4. Temperatuurbewustzijn: Zorg ervoor dat je het bakpapier alleen gebruikt als de temperatuur in de airfryer onder de 220 graden blijft. Houd altijd toezicht op de airfryer tijdens gebruik.
 5. Alleen met Voedsel: Gebruik bakpapier alleen in combinatie met voedsel om te voorkomen dat het door de airfryer gaat zweven.
 6. Brandveiligheid: Houd altijd rekening met de brandveiligheidsvoorschriften van jouw specifieke airfryer model. Lees de handleiding van het apparaat om te weten wat wel en niet mag.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je bakpapier op een veilige en efficiënte manier in je airfryer gebruikt, waardoor je kookervaringen zowel gemakkelijker als veiliger worden.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,20)
amazon.nl (€14,99)
Laatste update:: juni 17, 2024 - 6:02 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,71)
amazon.nl (€12,71)
Laatste update:: juni 17, 2024 - 6:02 am

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,99)
amazon.nl (€39,00)
Laatste update:: juni 17, 2024 - 6:02 am

Plaats een reactie