Bedrijven die PFAS uitstoten, kunnen te maken krijgen met verschillende sancties en verplichtingen in Nederland. Sinds november 2024 zijn alle PFAS geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), wat betekent dat bedrijven die deze stoffen gebruiken of uitstoten, strenge regels moeten volgen.
Verplichtingen voor bedrijven
- Minimalisatieplicht: Bedrijven moeten PFAS-uitstoot naar lucht en water volledig voorkomen. Als dat niet haalbaar is, moeten ze de uitstoot zoveel mogelijk reduceren en dit aantonen in een vermijdings- en reductieplan dat eens in de vijf jaar wordt opgesteld en ingediend.
- Vergunningen en rapportage: Bedrijven die PFAS uitstoten, vallen onder strengere milieuvergunningen en moeten transparant rapporteren over hun emissies.
- Handhaving en toezicht: Overheden hebben extra instrumenten gekregen om via vergunningverlening en controles PFAS-uitstoot te beperken​.

Mogelijke sancties
- Boetes en dwangsommen: Bedrijven die zich niet aan de regels houden, kunnen hoge boetes of dwangsommen opgelegd krijgen.
- Opschorting of intrekking van vergunningen: Als bedrijven niet voldoen aan de PFAS-regels, kan hun milieuvergunning worden ingetrokken of aangepast.
- Juridische aansprakelijkheid: Schade aan het milieu of de volksgezondheid door PFAS-uitstoot kan leiden tot rechtszaken en schadeclaims​dcmr.nl.
Deze maatregelen zijn onderdeel van een bredere Europese strategie om PFAS-gebruik en -uitstoot sterk te beperken. Nederland heeft samen met andere landen een voorstel ingediend voor een Europees verbod op PFAS, wat in de toekomst de regelgeving nog strenger kan maken​.
Wil je meer weten over PFAS? Bekijk naast onze eigen website ook de volgende websites.